https://www.helpgdpr.cz/rstsp/uzivatele.nsf/sluzby/hge-reg_pristup

GDPR pro poskytovatele sociálních služeb

Ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci metodické podpory vydalo dne 10. 4. 2018 doporučený metodický postup pro poskytovatele sociálních služeb poskytující návody a doporučení pro implementaci problematiky ochrany osobních údajů GDPR. Tento doporučený postup lze pod číslem 02/2018 včetně příloh nalézt na portálu MPSV (zde).

Nový zákon o ochraně osobních údajů, kterým bude problematika společně s dalším doprovodným zákonem adaptována v národní legislativě bohužel nebyl dosud přijat a proto není možné vydávat závazná výkladová stanoviska k této problematice. MPSV nicméně intenzivně sleduje vývoj stávající výkladové praxe a to jak na evropské, tak národní úrovni (především ze strany stávajícího Úřadu pro ochranu osobních údajů) a svoje poznatky shrnulo do zmíněného doporučeného postupu. Jeho součástí jsou také první verze vzorů řízené dokumentace, jejichž použitím lze zajistit známé minimum pro implementaci GDPR v organizaci poskytovatele (ke stažení jsou k dispozici na stejné stránce).

S odkazem na neuzavřený legislativní rámec MPSV bohužel očekává i výrazné změny v textu doporučeného postupu, případně v jednotlivých stanoviscích a proto žádá poskytovatele, aby nadále sledovali web MPSV a aktualizovali svoje systémy podle nejnovější verze doporučeného postupu a vývoje výkladové praxe. Ze stejného důvodu MPSV důrazně doporučuje poskytovatelům omezení investic do implementace, případně nákupu externích konzultací, protože v současné době není možné garantovat jejich relevanci po přijetí adaptačního zákona a ustavení výkladové praxe.

Dozorový úřad, který bude zmocněn vymáháním dodržování nařízení GDPR, bude ustaven až výše zmíněnou legislativou a s nejvyšší pravděpodobností tak minimálně do konce června 2018 nebude v České republice existovat autorita schopná poskytnout závazné výkladové stanovisko k jakémukoli článku nařízení GDPR.


Téma: Systém GDPR, Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí; Logo: mpsv.cz
Štítky: Implementace GDPR, Povinnosti správce, Vodítka k GDPR, Změny zákonů
14.05.2018 (autor Redakce)





Související

Ukončení oznamovací povinnosti k ÚOOÚ

V souvislosti s nabytím účinnosti obecného nařízení ukončuje Úřad pro ochranu osobních údajů dnešním dnem...

 vydáno 25.05.2018 
Téma: Zákony a GDPR

D.1. šablona veřejných zásad OOÚ organizace

Šablona je určena všem registrovaným uživatelům HelpGDPR.cz s půlročním i ročním předplatným. Podrobné...

 aktualizováno 25.05.2018 
Téma: Dokumentace GDPR

ÚOOÚ zveřejnil doporučení ke zpracování cookies

Na základě četných dotazů veřejnosti předkládá ÚOOÚ k veřejné diskusi doporučení, jak přistupovat ke cookies...

 vydáno 24.05.2018 
Téma: GDPR a IT systémy



Související dotazy
Odpovídá Ing. Vladimír Paclík
Dobrý den, ano, chápete to správně. Jednak není třeba souhlas - existuje zákonný rámec - Zákoník práce, pak také smluvní rámec (samozřejmě ten by...

Odpovídá Ing. Vladimír Paclík
Dobrý den, dle Vašeho dotazu předpokládám, že pronajímáte byt jako soukromá (fyzická) osoba. Přestože jste fyzickou osobou, Obecné nařízení se v...

Odpovídá Ing. Vladimír Paclík
Dobrý den, vzhledem k tomu, že jak Vy, tak Vaši klienti zpracováváte osobní údaje v rámci podnikání, stáváte se dle Obecného nařízení správci osobní...



www.helpgdpr.cz
© Copyright 2000 - 2018, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz