https://www.helpgdpr.cz/rstsp/uzivatele.nsf/sluzby/hge-tarif2

GDPR - obecné nařízení - nově 28 změn

Základní informace

Nařízení (EU) 2016/679 (GDPR) (ve znění opravy) představuje právní rámec ochrany osobních údajů platný na celém území EU, který hájí práva jejích občanů proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji. GDPR přebírá všechny dosavadní zásady ochrany a zpracování údajů, na nichž unijní systém ochrany osobních údajů stojí a potvrzuje, že ochrana cestuje přes hranice současně s osobními údaji.

V souladu s tím dále obecné nařízení rozvíjí a posiluje práva lidí dotčených zpracováním, a to v obou složkách: mít (získávat) informace o tom, které jejich údaje jsou zpracovávány a proč, a domáhat se dodržování pravidel, včetně nápravy stavu. GDPR klade systematicky důraz na vymahatelnost práv lidí a povinností správců (odpovědných za zpracování). Obsahuje proto propracovanější a náročnější pravidla pro zvláštní kategorie údajů a zpracování  a současně vymáhá od správců a zpracovatelů výrazně aktivnější přístup, zejména se jedná o to, že před zahájením nového zpracování je třeba posoudit vliv jednotlivých zpracování na ochranu osobních údajů (DPIA) a zvolit vhodné nástroje ochrany údajů, za určitých podmínek si vyžádat předběžnou konzultaci u dozorového úřadu. Klíčem k nastavování povinností pro správce je rizikovost, která je dovozována z rozsahu zpracování, zpracovávaných osobních údajů a používaných technologií.

Správci a zpracovatelé jsou za určitých podmínek povinni jmenovat pověřence pro ochranu osobních údajů. Podrobněji jsou stanoveny povinnosti při zabezpečení zpracování a nově je zavedena povinnost ohlašovat případy porušení zabezpečení osobních údajů dozorovému úřadu a občanům, jichž se porušení zabezpečení týká.

Obecné nařízení výslovně upravuje nezávislost, obecné podmínky pro členy, úkoly a pravomoci dozorových úřadů v členských státech Evropské unie, EHP i Švýcarska a vzájemnou spolupráci těchto dozorových úřadů. Jednotný je také přístup k sankcím.

Úřední věstník EU uveřejnil 23. května 2018 opravu GDPR, která obsahuje 28 textových změn. Úplná podoba GDPR ve znění opravy bude teprve vydána  v rubrice "Všechna konsolidovaná znění" EUR-Lexu. Jedná se o opravu chyb, překlepů a jiných nepřesností GDPR. Tyto změny však nemění celkové vyznění obecného nařízení.
 
Informace ÚOOÚ k GDPR:

O ochraně osobních údajů stručně a jasně


Přehled základních pojmů a informací vztahujících se k obecnému nařízení.


Desatero zpracování pro správce je zestručnění základních pravidel ochrany osobních údajů, využitelné malými správci údajů, živnostníky či menšími podniky, coby základní
jednoduchý návod, jak zacházet s osobními údaji.


Úřad předkládá všechny důležité vysvětlující informace k záznamům o činnostech zpracování pro nejmenší podnikatele v přehledné tabulce.


Stručný návod Úřadu pro oblast ohlášení porušení zabezpečení osobních údajů v souladu s GDPR.


Nejdůležitější informace a nejčastější dotazy k pověřenci pro ochranu osobních údajů (DPO).


Úřad pro ochranu osobních údajů zpracoval desatero nejčastějších omylů či zavádějících tvrzení o obecném nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).


Dokumenty vztahující se k obecnému nařízení (směrnice, návrhy zákonů, brožury).


Nejčastější otázky k obecnému nařízení, na které je dotazován Úřad pro ochranu osobních údajů.


Evropský sbor pro ochranu osobních údajů (dříve Pracovní skupina WP29) vydává a veřejně diskutuje materiály, které mají čtenáři maximálně vysvětlit a co nejblíže ho seznámit
s jednotlivými částmi a oblastmi obecného nařízení.


Důležité novinky související s GDPR, na které chce Úřad upozornit.


Shrnutí role Úřadu pro ochranu osobních údajů v souvislosti s obecným nařízením.


V této rubrice naleznete odkazy na metodiky a instituce, kde je oblast GDPR důležitým tématem.


Vše, co potřebujete vědět o obecném nařízení. Bez právnických termínů. Bez paragrafů.

Téma: Zákony a GDPR, Zdroj: Úřad pro ochranu osobních údajů
Štítky: Dozorový úřad, Vodítka k GDPR, Změny zákonů
06.06.2018 (autor Redakce)





Související

Za únik dat v roce 2014 dostalo Yahoo pokutu 250 000 liber

Britský úřad pro informace (ICO) uložil pokutu ve výši 250 000 liber za únik dat více než 500 milionů...

 vydáno 13.06.2018 
Téma: GDPR a procesy

ÚOOÚ k vyžadování souhlasu

Úřad pro ochranu osobních údajů k vyžadování souhlasu v souvislosti s obecným nařízením o ochraně osobních...

 vydáno 11.06.2018 
Téma: GDPR a smlouvy

Podle rozhodnutí soudu odpovídá správce stránky na Facebooku společně se společností Facebook za zpracování osobních údajů

Soudní dvůr Evropské unie konstatoval, že je třeba mít za to, že správce stránky na Facebooku odpovídá...

 vydáno 06.06.2018 
Téma: Zákony a GDPR



Související dotazy
Odpovídá Mgr. Zuzana Kohútová
Ne nutně, nicméně v mnoha případech bude obtížné se tomu vyhnout. Pracovní smlouvy jako takové budou ovlivněny jen minimálně a GDPR se u...


www.helpgdpr.cz
© Copyright 2000 - 2018, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz