Metodika implementace GDPR ve zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví připravilo publikaci pro implementaci Nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů) do resortu zdravotnictví.

Primárně byla publikace zpracována jako metodický materiál pro přímo řízené organizace MZ ČR a ÚZIS ČR. Materiál by měl sloužit pro seznámení se s GDPR a pro základní orientaci v nových právech subjektu údajů, v nových povinnostech správců a zpracovatelů a ukázat na jednu z možných cest konkrétních implementačních kroků GDPR.

Okruhem adresátů jsou zejména velké nemocnice či větší organizační celky. Pro menší organizační celky či ambulantní sféru lze jednotlivé kapitoly doporučení použít přiměřeně. V některých místech je v publikaci uveden odkaz či doporučení, konkrétně pro menší poskytovatele zdravotních služeb, resp. organizační celky či ambulantní sféru.

V současné době je finalizován materiál zohledňující odpovědi na základní otázky menších ordinací praktických lékařů či ambulantních specialistů. Bude zveřejněn v elektronické podobě na webových stránkách MZ ČR a ÚZIS ČR.


04.01.2018 (autor Redakce)





Související

Úřad k doporučení Komise pro volby do Evropského parlamentu

Evropská komise vydala v září doporučení, které má chránit před kybernetickými bezpečnostními incidenty a...

 vydáno 19.10.2018 
Téma: Zákony a GDPR

ÚOOÚ doplnil často kladené otázky o předávání osobních údajů do třetích zemí

Úřad pro ochranu osobních údajů doplnil časté otázky o oblast předávání osobních údajů do třetích zemí. V...

 vydáno 15.10.2018 
Téma: GDPR a procesy

Zpracování osobních údajů portálem www.znamylekar.cz

Úřad pro ochranu osobních údajů zveřejnil aktualizované informace ke zpracování osobních údajů portálem...

 vydáno 05.10.2018 
Téma: Zákony a GDPR



Související dotazy
Odpovídá Ing. Vladimír Paclík
Dobrý den, ano, povinnost vést záznamy o činnostech zpracování se na Vás vztahovat bude. Jednak bude nutné mít se všemi správci, pro které osobní...

Odpovídá Ing. Vladimír Paclík
Dobrý den, požadavky Obecného nařízení se týkají všech subjektů, které zpracovávají osobní údaje - tedy i malých stavebních firem. Primární je...

Odpovídá Mgr. Nikola Dohnalová
Obdobně, jako u jiných správců, doporučuji provést revizi interní dokumentace podle požadavků GDPR, nastavení interních procesů pro přístup k údajům...



www.helpgdpr.cz
© Copyright 2000 - 2018, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz