ÚOOÚ - Konference GDPR 2022

V současné době digitalizace se ne vždy daří, aby byly ve veřejných agendách respektovány požadavky na ochranu osobních údajů. Uvedl to předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Jiří Kaucký během zahájení letošní mezinárodní konference GDPR 2022. Tu pro odbornou veřejnost uspořádal Spolek pro ochranu osobních údajů.

 
V současné době digitalizace se ne vždy daří, aby byly ve veřejných agendách respektovány požadavky na ochranu osobních údajů. Uvedl to předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Jiří Kaucký během zahájení letošní mezinárodní konference GDPR 2022. Tu pro odbornou veřejnost uspořádal Spolek pro ochranu osobních údajů.

Dopolední část konference byla věnována nejen významu a praktickému fungování Evropského sboru pro ochranu osobních údajů, ale také např. roli a pozicím mezi pověřenci pro ochranu osobních údajů a manažery kybernetické bezpečnosti. Předseda Senátu Nejvyššího správního soudu Tomáš Rychlý se ve svém vystoupení věnoval vztahu mezi obecným nařízením a českým adaptačním zákonem o zpracování osobních údajů. Upozornil přitom na skutečnost, že české právo je zcela unikátní, protože jedině v oblasti ochrany osobních údajů je zákonem nařízeno, aby správní úřad v případě porušení zásad nakládání s osobními údaji ze strany orgánů veřejné moci a veřejných subjektů upustil od uložení správního trestu. Dalšími tématy, která byla na konferenci diskutována, byla např. právní praxe s využíváním biometrických podpisů, předávání osobních údajů mimo prostor Evropské unie, ale také velmi aktuální téma digitální agendy v evropském hospodářském prostoru.

Úřad pro ochranu osobních údajů měl na mezinárodní konferenci GDPR 2022 vysoce reprezentativní zastoupení. Konference se kromě předsedy Jiřího Kauckého, místopředsedů Petra Jägera a Josefa Prokeše zúčastnili i paní Miroslava Matoušová, Aleš Pořízka a specialista ÚOOÚ pro forenzní analýzu a kybernetickou bezpečnost pan Jaromír Kuba.


07.10.2022 (autor Redakce)





Související

ÚOOÚ - Ochrana osobních údajů a soukromí čelí globálním výzvám

Její provázanost s kybernetickou bezpečností stoupá a my se na to musíme připravit. Řekl pro aktuální vydání...

 vydáno 23.09.2022 
Téma: Zákony a GDPR

ÚOOÚ - Nové hrozby pro ochranu osobních údajů

Byly indikovány nové hrozby, a to nejen pro ochranu osobních údajů. Správci by proto měli provést taková...

 vydáno 06.09.2022 
Téma: GDPR a IT systémy

ÚOOÚ - Kamerová atrapa sice GDPR neporušuje, ale její instalace může být sankcionována

Úřad pro ochranu osobních údajů šetřil podnět týkající se instalace kamerového systému, který měl sloužit ke...

 vydáno 13.05.2022 
Téma: Zákony a GDPR



Související dotazy
Odpovídá Mgr. Nikola Dohnalová
Obecně lze aktiva charakterizovat jako veškerý hmotný i nehmotný majetek organizace. Ve vztahu k ochraně osobních údajů se tento pojem nejčastěji...

Odpovídá Ing. Vladimír Paclík
Dobrý den, pokud jste soukromá organizace a nejste zřízeni obcí nebo jiným úřadem veřejné správy, pak se na Vás nevztahuje povinnost podle čl. 37...

Odpovídá Mgr. Martin Leskovjan
Ano, pokud se v rámci bytového domu vede oficiální evidence těchto stížností a průběhu jejich řešení, může jít o zpracování citlivých údajů, resp....



www.helpgdpr.cz
© Copyright 2000 - 2022, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz