Úřad spolupořádal mezinárodní konferenci k GDPR

Pražský Lichtenštejnský palác byl svědkem dvoudenní mezinárodní konference s názvem „GDPR a jeho implementace do každodenní praxe státní správy“. Na organizaci akce se spolu s ministerstvem vnitra a koordinátorem digitální agendy ČR podílel ÚOOÚ. Jeho experti v čele s předsedkyní Ivanou Janů na akci navíc vystupovali jako řečníci.

Předsedkyně Úřadu se ve svém úvodním projevu snažila vyvrátit zejména široce přijímané hledisko, že obecné nařízení bude pro podnikatelské subjekty souborem naprostých novinek. „Většina nařízení obsažených v GDPR jsou už věci staré, které platí v rámci současného zákona o ochraně osobních údajů po mnoho let,“ uvedla Ivana Janů s tím, že v případě obecného nařízení se v ochraně osobních údajů, spíše než o revoluci, jedná o evoluci. Vyjádřila přání, aby k rozptylování podobných mýtů co nejvíce přispěla i tato konference.

Její slova podpořil i exkluzivní host celé akce, česká eurokomisařka Věra Jourová. Ta vyzdvihla především zjednodušení a zpřehlednění celé evropské legislativy o ochraně osobních údajů, kdy místo 28 národních legislativ vznikne jedna platná pro všechny. Zdůraznila uvědomění si vlastní identity a její ceny pro každého občana nejen České republiky.

Z dalších významných hostů se objevili třeba ředitel odboru kybernetické bezpečnosti a koordinace ICT Miroslav Tůma, Achim Klabunde z úřadu Evropského inspektora ochrany údajů, generální ředitel pro informatiku z Evropské komise Fidel Santiago nebo pověřenec pro ochranu osobních údajů z ministerstva vnitra v Braniborsku Rolf Breidenbach. Za ÚOOÚ vystoupil ředitel sekce správní Josef Prokeš a vrchní rada pro vládní agendy Miroslava Matoušová, která významnou měrou přispěla k organizaci celé konference.

Program akce byl naplánován až do pátečního odpoledne. Návštěvníky do té doby čekaly informační bloky týkající se například pověřence pro ochranu osobních údajů, spisové služby či organizačních a legislativních změn spojených s GDPR. 

Konference je jednou z dalších informačních aktivit k implementaci GDPR, na které se podílelo ÚOOÚ. Minulý rok se jeho experti zúčastnili téměř devadesáti akcí. Důležitým pramenem jsou však i webové stránky Úřadu. V aktualizované rubrice GDPR (obecné nařízení) zde pravidelně umísťuje nejnovější informace k nařízení, které mají oblast GDPR co nejvíce přiblížit široké odborné i laické veřejnosti.


Téma: Zavedení GDPR, Zdroj: Úřad pro ochranu osobních údajů
Štítky: Povinnosti správce, Změny zákonů
05.02.2018 (autor Redakce)





Související

Předávání osobních údajů do třetích zemí nebo mezinárodním organizacím

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v...

 aktualizováno 25.06.2018 
Téma: GDPR a smlouvy

Útok na klienty Fio banky zneužíval GDPR

Klienti banky obdrželi podvodnou zprávu, jejímž cílem bylo pod záminkou aktualizace osobních údajů získat...

 vydáno 19.06.2018 
Téma: Řízení rizik

Za únik dat v roce 2014 dostalo Yahoo pokutu 250 000 liber

Britský úřad pro informace (ICO) uložil pokutu ve výši 250 000 liber za únik dat více než 500 milionů...

 vydáno 13.06.2018 
Téma: GDPR a procesy

Další ke štítku: Povinnosti správce / Změny zákonů


Související dotazy
Odpovídá Ing. Vladimír Paclík
Dobrý den, ano, chápete to správně. Jednak není třeba souhlas - existuje zákonný rámec - Zákoník práce, pak také smluvní rámec (samozřejmě ten by...

Odpovídá Ing. Vladimír Paclík
Dobrý den, dle Vašeho dotazu předpokládám, že pronajímáte byt jako soukromá (fyzická) osoba. Přestože jste fyzickou osobou, Obecné nařízení se v...

Odpovídá Ing. Vladimír Paclík
Dobrý den, vzhledem k tomu, že jak Vy, tak Vaši klienti zpracováváte osobní údaje v rámci podnikání, stáváte se dle Obecného nařízení správci osobní...

Další ke štítku: Povinnosti správce / Změny zákonů


www.helpgdpr.cz
© Copyright 2000 - 2018, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz